Institut za ratarstvo i povrtarstvo povećao izvoz za preko 60 posto

Bez autora
Jul 17 2012

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić posetio je danas Institut za ratarstvo i povrtarstvo, jednu od najboljih institucija za selekciju semena u region. On je prilikom posete naglasio da su vrata Vlade Vojvodine otvorena uspešnim ustanovama kao što su Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Univerzitet u Novom Sadu, koje trebe da se uključe u izradu strateškog plana razvoja poljoprivrede Vojvodine. Izrada ovog planskog dokumenta će početi tokom jeseni, uz široku javnu raspravu, te će on obuhvatiti period od narednih pet do šest godina, jer agrarna politika mora da podrazumeva izvesnost i poljoprivredni proizvođači moraju znati kakva će biti će biti politika subvencija, a javna sredstva će se dugoričnije ulagati.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo povećao izvoz za preko 60 postoPotpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić posetio je danas Institut za ratarstvo i povrtarstvo, jednu od najboljih institucija za selekciju semena u region.

On je prilikom posete naglasio da su vrata Vlade Vojvodine otvorena uspešnim ustanovama kao što su Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Univerzitet u Novom Sadu, koje trebe da se uključe u izradu strateškog plana razvoja poljoprivrede Vojvodine.

Prema njegovim rečima, izrada ovog planskog dokumenta će početi tokom jeseni, uz široku javnu raspravu, te će on obuhvatiti period od narednih pet do šest godina, jer agrarna politika mora da podrazumeva izvesnost i poljoprivredni proizvođači moraju znati kakva će biti će biti politika subvencija, a javna sredstva će se dugoričnije ulagati.

Sekretar Ješić, u okviru današnje posete  Institutu, obišao je i laboratorije u kojima nastaju neke od najpoznatijih sorti NS smena, kao i distributivni centar na Rimskim šančevima, moderno opremljen objekat za skladištenje i distrubuciju semena.

Inače, Institut za ratarstvo i povrtarstvo je u prvoj polovini ove godine povećao izvoz za preko 60 posto, što je u 75 godina dugoj istoriji Instituta najveći prolećni izvoz, koji je do sada ostvaren.

Prema rečima direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Borislava Kobiljskog najviše se izvozi seme kukuruza i suncokreta, a najveći izvozni pomak je urađen kada je u pitanju krmno bilje.

Najave jesenjeg izvoza su takođe dobre, zahtevi su ogromni, a prioritet Instututa je, kao i do sada, da vrhunsko seme obezbedi domaćim prozvođačima, dodaje Kobiljski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik